antwerpen-avondantwerpen-panoramaantwerpenantwerpen-skylineantwerpen-night

Rondom Centraal Station Antwerpen

Wie Antwerpen per trein bereikt, valt bij aankomst direct met zijn neus in de boter. De wijk rondom het Centraal Station biedt de bezoeker tal van bezienswaardigheden en dan hebben we het nog niet eens over de kathedraal der trein, het station zelf, gehad.

Station Antwerpen Centraal
Je kunt het je waarschijnlijk niet meer voorstellen, maar in 1836 was station Antwerpen Centraal niet meer dan een houten barak. Slechts vier – hoewel er dat voor die tijd al aardig veel waren – sporen rijk. Antwerpen groeide groter en het station groeide mee. Het imposante stationsgebouw waar je vandaag de dag de trein verlaat, dateert uit 1905. Omdat het in diverse stijlen opgetrokken is, tref je altijd wel een stijl die bij jouw smaak past. Wellicht is dat de reden waarom vrijwel iedere passant weg is van het (voormalige kop)station.

Antwerpen_station

Het station breidde, na ingrijpende werken in 2007, uit naar 14 sporen. Om deze zo efficiënt mogelijk in te zetten, is er voor gekozen de rails over drie niveaus te verdelen.

Ook enthousiast over dit bouwwerk? Je bent niet alleen, het Amerikaanse tijdschrift News Week plaatste het bouwwerk in de top tien van mooiste stations ter wereld.

Antwerpen_station

Zoo Antwerpen
De Zoo van Antwerpen, direct naast het Centraal Station, behoort tot een van de oudste dierentuinen ter wereld. Geopend in 1843 al een oude dame, maar nog immer springlevend. Kom ook aapjes – of een van de andere 5.000 dieren – kijken in de historische paviljoenen. 

Antwerpen_zoo

Comics station Antwerp
Voor deze attractie hoef je het station niet eens te verlaten, Comics Station Antwerp is in hetzelfde gebouw gehuisvest. Dit thema- en belevingspark staat geheel in het teken van Belgische stripfiguren. Sta oog in oog met Lucky Luke, Suske en Wiske, de Smurfen, Jommeke of Urbanus. Gegarandeerd veel plezier voor grote en kleine stripliefhebbers.

Antwerpen_comics-station

Keyserlei
Heeft het reizen je dorstig gemaakt? Geen nood, vlei jezelf neer op een van de terrasjes op de Keyserlei, van oudsher de chicste boulevard van ’t Stad.

Antwerpen_keyserlei

Koningin Elisabethzaal
Pal naast de Zoo, herrees de Koningin Elisabethzaal als een feniks uit haar assen. Ze heeft het stof van de jarenlange restauratie van zich afgeschud en is klaar om opnieuw theaterbezoekers hartelijk welkom te heten.

Opera Ballet Vlaanderen
Als tegenhanger op de Bourlaschouwburg met voornamelijk Franstalige programmering, opende in 1907, in een pracht van een neobarok gebouw, het Opera Ballet Vlaanderen. Thans is het gezelschap de grootste culturele organisatie van Vlaanderen met een gevarieerd repertoire.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!