antwerpen-nightantwerpen-avondantwerpenantwerpen-skylineantwerpen-panorama

Theaterbuurt Antwerpen

Welkom in misschien wel het gezelligste deel van de stad. Welkom in het Quatier Latin van Antwerpen. Welkom in de Theaterbuurt!

Het laat zich gemakkelijk raden waar de Theaterbuurt in Antwerpen haar naam aan te danken heeft. Precies theaters. Je treft hier niet zo maar een theater. De Bourlaschouwburg (of Bourla Theater) is het thuis van een van de beste theatergezelschappen van Europa. Het pand zelf mag zelfs gerekend worden tot een van de mooiste theaters ter wereld. Behalve deze parel, zijn er nog tal van andere theaters te vinden in dit deel van Antwerpen. De Stadsschouwburg, kindertheaters, Theater het Paleis en de Arenbergschouwburg zijn slechts enkele voorbeelden.

Antwerpen_bourla-schouwburg

Vrijwel elke avond van het jaar heb je de mogelijkheid in een van de zalen een voorstelling bij te wonen.
Wanneer je neerstrijkt in een van de vele kroegen en restaurants in deze buurt, kijk dan niet raar op wanneer aan de tafel naast je bekende acteurs, regisseurs of talentvolle dansers of muzikanten aangeschoven zijn.

Naast theater biedt de Theaterbuurt ook plaats aan twee musea, het Maagdenhuismuseum en het Museum Mayer van den Bergh. Op naar de Theaterbuurt!

Antwerpen_bourla-schouwburg

Bourlaschouwburg
Dat moet een spektakel zijn geweest, toen in 1834 de deuren van dit neoclassicistische theater haar deuren voor publiek opende. De architect, de Fransman Pierre Bourla, had zulk puik werk geleverd, dat de inwoners van Antwerpen, het theater al snel de Bourlaschouwburg noemden.

Tip: Ook als je geen bezoek aan een voorstelling brengt, moet je zeker naar deze schouwburg. Kijk je ogen uit in de imposante foyer of trotseer de elegante trappen en geniet van een heerlijke high tea onder de prachtige plafondschilderingen.

Antwerpen_mayer-museum

Museum van Mayer van de Bergh
Meneer Mayer, Fritz voor intimi, was een groot verzamelaar van kunst. Zijn liefde voor kunst hield hem vrijwel fulltime bezig. Iets wat hij zich met gemak kon permitteren, hij was immers de nazaat van een van meest kapitaalkrachtige zakenlui in Antwerpen uit die tijd. Wanneer papa komt te overlijden, verlaat hij het zakenleven en stort zich op zijn passie. Als een ware grootgrutter koopt hij doeken, bestudeert ze en doet een groot deel ervan ook weer van de hand. De parels bewaarde hij. En hij had er oog voor.

Antwerpen_mayer-museum

Vandaag de dag is een van de topstukken in het naar hem (en de meisjesnaam van zijn moeder) vernoemde museum, de Dulle Griet van Pieter Breughel de Oude uit 1562. Dat is iets bijzonders, aangezien er wereldwijd slechts 14 doeken meer te vinden zijn van deze artiest.

Let op: tot en met het voorjaar van 2019 is het topstuk voor een grondige restauratie niet in het museum te zien

Antwerpen_mayer-dulle_griet

Maagdenhuis museum
Het Maagdenhuis Museum is net als het Museum van Mayer van de Bergh, klein maar fijn. In dit voormalige meisjesweeshuis dwaal je tussen de meesterwerken uit de 15e tot 17e eeuw. Grote namen als Rubens, Van Dyck en Jordaens zijn slechts enkele voorbeelden.

Antwerpen_maagdenhuis-museum

Tip: Bezoek ook de tijdelijke expositie ‘Zolders vol schatten’ een tentoonstelling vol, niet eerder tentoongestelde topstukken. Te zien van 23 april tot en met 29 oktober 2018.

Antwerpen_maagdenhuis-museum

Plantentuin
Genoeg kunst gekeken? Geniet van het zonnetje in dit verborgen pareltje. De Plantentuin van Antwerpen is een oase van rust. Ooit aangelegd als botanische tuin, nu een verzameling van planten, uitheems en van dichtbij.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!