antwerpenantwerpen-skylineantwerpen-panoramaantwerpen-nightantwerpen-avond

Plaka

Plaka is waarschijnlijk de bekendste en meest pittoreske buurt van Athene. Deze wijk ligt aan de voet van de Akropolis, tussen de wijken Psiri, Monastiraki en het Syntagmaplein en is grotendeels autovrij. Het is een doolhof van kronkelende smalle straatjes en neoklassieke architectuur. Souvenirwinkels, taverna's, cafeetjes en oudheidkundige opgravingen beheersen het straatbeeld. Plaka is de meest toeristische wijk van Athene.

Athene_plaka_terrasjes

Plaka de oudste wijk van Athene
Ondanks de vele souvenierwinkeltjes en de toeristische taverna's heeft de Plaka toch iets authentieks. Het is de oudste wijk van Athene en ontwikkelde zich rond de overblijfselen van de oude Agora en is sinds de tijd van het oude Griekenland altijd bewoond geweest.

Archeologen hebben vastgesteld dat de hoofdader van de wijk,, de Adrianou-straat, samen met de Tripodon-straat de oudste straten in Athene zijn. De indeling en de loop van deze straten is nog precies dezelfde als in de oudheid.

Athene_plaka

Plaka: bezienswaardigheden
1. Taverna's
2. Anafiotika
3. Adrianou winkelstraat
4.† Oude Agora
5. Romeinse agora
6. Biblioteek van Hadrianus
7. Toren der Winden
8. Lysikrates monument
9. Venizelos villa
10. Kerkjes
11. 'People-watching'

TIP van de redacteur van Athene-Nu

Koop hier een combi-ticket voor archeologische bezienswaardigheden. Dit ticket is vijf opeenvolgende dagen geldig en geeft toegang tot de Akropolis,† de oude agora, de Romeinse agora, de bibliotheek van Hadrianus, de tempel van de Olympische Zeus, de Kerameikos, en het lyceum van Aristoteles.


Athene_plaka_terrasjes

1. Taverna
Eten in een taverna is een essentieel onderdeel bij een bezoek aan Athene. Deze kleine restaurants serveren typisch Griekse gerechten. Soms is er Griekse live muziek. De tafeltjes staan buiten op de treden van de trappen die richting Akropolis gaan.

2.† Anafiotika
Anafiotika is het bovendeel van de Plaka en bestaat uit witgekalkte huisjes kenmerkend voor de Griekse eilanden. Bouwvakkers van het EgeÔsche eiland Anafi kwamen halverwege de negentiende eeuw naar Athene om het paleis voor koning Otto aan het Syntagmaplein te bouwen. En omdat ze ergens moesten wonen, bouwden ze ook hun eigen huizen in de stijl van hun geboortedorp.

3. Adrianou winkelstraat
Pandrosou, Andrianou en Kydathineon zijn gezellige straatjes met talloze winkeltjes met honderden souvenir- en† cadeau-ideetjes. Ook zijn er veel juwelierszaken sommige gerund door artistieke kunstenaars die hun eigen unieke sieraden maken en verkopen.

4. Oude Agora
Deze archeologische opgraving is een van de mooiste in Athene. In het oude Griekenland was dit het centrale plein dat omgeven werd door woonwijken en regeringsgebouwen. Een aantal gebouwen, waaronder de zuilengallerij van Attalos,† zijn gereconstrueerd zodat je een idee krijgt van hoe dit gebied er heeft uitgezien. De ingang is in de Adrianou-straat.

Athene_plaka

5. De Romeinse Agora
Deze archeologische opgraving was het centrum† van het Romeinse leven in het oude Athene. Hier kwamen de Atheners bij elkaar om handel te drijven, te debatteren en om culturele evenementen bij te wonen.

6. Bibliotheek van Hadrianus
Dit was een ommuurd gebouw met een grote binnenplaats gebouwd in 123 na Chr in opdracht van keizer Hadrianus. Hier werden boekrollen bewaard, er waren leesruimtes en er werd lesgegeven.† Het gebouw is zo'n veertig jaar geleden gerestaureerd en een aantal pilaren staan weer overeind, zodoende krijg je een goede indruk van hoe het gebouw er moet hebben uitgezien.

7. Toren der Winden
Deze 12-meter hoge toren staat aan de Romeinse agora. Dit achthoekige gebouw was een hydraulisch uurwerk gevoed door water uit een bron op de Akropolis via een aquaduct. Bas-reliŽfs op de muren beelden de verschillende winden uit.
De windrichtingen zijn personificaties: Boreas de noordenwind, Notos de zuidenwind, Euros de oostenwind en Zephyros de westenwind.

Athene_lysikratos_straat_3.jpg

8.† Lysikrates monument
Dit monument staat in de Tripidon-straat. Lysikrates was een rijke Athener die leefde in de viede eeuw voor Chrustus en sponsor was van een jongenskoor. Toen zij de eerste prijs wonnen in het Dionysia festival richtte hij dit monument op.

9. Benizelos villa
Dit was het huis van de aristocratische familie Benizelos-Paliologos. Het is de laatste overgebleven 'konaki' in Athene, een ommuurd complex waar de elite in het hele Ottomaanse Rijk woonde.

Het is nu een museum en geeft een indruk hoe de elite in het Ottomaanse rijk woonde. Het is het oudste huis in Athene, en dateert uit de 16e eeuw, met toevoegingen uit de 18e eeuw. Op de binnenplaats staan een wijn- en olijvenpers, standaard† in huishoudens van de hogere kringen in de Byzantijnse en Ottomaanse tijd.
Adres:† Adrianou-straat 96.

10. Kerkjes
Behalve schilderachtige straatjes en gebouwen staat er op vrijwel elke hoek van de straat een kerkje. Sommige liggen onder straatniveau. Binnen zijn de muren beschilderd met de prachtigste iconen. Kerkjes zijn meestal 's morgens open.

11. 'People-watching'
Strijk neer op een van de terrasjes in de Adrianou of† Kydatheneon straat, de belangrijkste wandelpromenades van de Plaka. De perfecte plek om 'mensjes te kijken' want elk jaar bezoeken zo'n honderdduizend toeristen de Plaka.


BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE PLAKA
Oude agora
Romeinse agora
Museum van Griekse volksinstrumenten
Anafiotika
Lysikrates monument


WETENSWAARDIG
Wit en blauw
Zwerfkatten
Taverna of estiatoria

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!