antwerpen-skylineantwerpenantwerpen-avondantwerpen-panoramaantwerpen-night

De put van Quinten Matsijs

Op de Antwerpse Handschoenmarkt, voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, staat een bijzondere put. En het verhaal dat erbij hoort, is al net zo bijzonder.

De maker van de put, Quinten Matsijs (of Massijs, Metsijs, etc., zijn naam wordt op veel verschillende manieren gespeld..), was smid en schilder. Hij leefde van 1466 tot 1530 en was een van de oprichters van de Antwerpse School. Zijn – vooral religieuze – werk wordt geroemd om zijn kleurgebruik en zijn zorgvuldig afgewogen composities, en hangt in musea en in particuliere collecties over de hele wereld.

Antwerpen_put-matsijs

Waterput
Matsijs maakte ook het smeedwerk van de waterput op de Handschoenmarkt, dat de legende van Silvius Brabo en Druon Antigoon uitbeeldt. Het opschrift op de put luidt: ‘Dese putkevie werd gesmeed door Quinten Matsijs. De liefde maeckte van den smidt eenen schilder.’

Het verhaal gaat dat Matsijs, toen hij nog geen schilder was maar smid, verliefd was geworden op Catherina Heyns. Haar vader vond een smid echter niet goed genoeg voor zijn dochter. Quinten Matsijs schoolde zich om tot kunstschilder en bleek daar zelfs zo goed in dat hij met Catherina mocht trouwen. Vandaar: ‘De liefde maeckte van den smidt eenen schilder.’ Of het verhaal klopt, is niet zeker. Maar het blijft een mooi verhaal, nietwaar?

Antwerpen_put-matsijs

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!