antwerpen-nightantwerpen-skylineantwerpen-avondantwerpen-panoramaantwerpen

Maria, de patroonheilige van Antwerpen

Als je erop gaat letten, zie je ze opeens overal in Antwerpen: de Madonnabeelden... Aan gevels, op straathoeken – verspreid door de binnenstad van Antwerpen hangen bijna tweehonderd beelden van Maria!

Antwerpen_tips-madonna.jpgOm te beginnen is Maria, de patroonheilige van Antwerpen, prominent aanwezig in de gevel van het stadhuis op de Grote Markt, maar daarnaast prijkt ze op nog zo’n honderdzeventig andere plaatsen in de stad. Ze staan allemaal beschreven in het boek ‘Madonna en heiligenbeelden in de Antwerpse binnenstad’, een uitgave van de vereniging Voor Kruis en Beeld (2010).

Straatverlichting
De Madonnabeelden werden eind zeventiende, begin achttiende eeuw op gevels en straathoeken geplaatst ter ere van Maria, maar ze dienden ook vaak als straatverlichting; veel beelden waren voorzien van een olielampje. Tijdens de Franse bezetting van België (1794-1815) werden de beelden weggehaald, omdat openbare uitingen van godsdienstigheid in die tijd verboden waren. Maar gelukkig keerden ze zo’n tweehonderd jaar geleden, bij het einde van de Franse tijd, weer terug in het straatbeeld van Antwerpen.

Wandeling
Wil je geen beeldje missen? Antwerpen Toerisme & Congres organiseert een stadswandeling langs de Antwerpse Mariabeelden, de Madonnawandeling. Antwerpen_tips-madonna-g.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
25-09-2020

Hermans | Beste, waar kan ik de wandeling Madonna’s van stad vinden. Mvg, Hermans

04-01-2017

Nore Van Kersavond | Beste Ik ben student fotografie aan het KASK te Gent en ik schrijf op dit ogenblik een paper over Mariabeelden aan gevels in Vlaanderen. Het is een onderwerp waar ik veel over dacht te kunnen vinden, maar dit blijkt niet het geval. Ik ben er al meerdere dagen aan bezig om voldoende informatie te vinden in verband met de oorsprong, opkomst, bedoeling, waarde/belang, doel, betekenis, symboliek, ... Kunt u mij helpen om rond deze onderwerpen meer informatie te vinden? Alvast bedankt!