Welkom in de wereld van Panamarenko
Waan je in een andere dimensie. Stap binnen in het magische universum van kunstenaar Panamarenko, bezoek zijn voormalige woning en atelier in Antwerpen en val van de ene verbazing in de andere.
Panamarenko
Waarom zou je nog langer naar de naam Henri van Herwegen luisteren als je ook Panamarenko kunt heten? Deze Antwerpse beeldhouwer, die tevens de rollen van uitvinder, technicus, wiskundige, filosoof en visionair vervulde, koos ervoor zichzelf deze naam toe te eigenen, nadat hij deze een keer op de radio had gehoord. Naar verluidt is het de naam van een Russische generaal die een belangrijke rol speelde gedurende de koude oorlog. Andere bronnen beweren dat de naam een verbastering is van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am. Of zou het toch een verwijzing zijn naar de Panama, een van de eerste zeppelins?
Na zijn afstuderen aan de Antwerpse Academie richtte Herwegen zijn carričre eerst richting de stroming popart. Echter wijzigde hij al snel van koers en legde zich geheel toe op vliegtuigen en vliegen in het algemeen.
Hij bedacht talloze (fictieve) voertuigen om jezelf mee door de lucht te verplaatsen. Of het nu vliegtuigen, helikopters, een zeppelin of ballonnen zijn, het wekte zijn interesse.
In 2005, op zijn 56e kondigde Panamarenko aan zich als actief kunstenaar terug te trekken. Twee jaar later (2007) besluit hij zijn oude huis in de Seefhoek, dat tevens als atelier diende, met volledige inboedel te schenken aan het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. Daarbij sprak hij de woorden: 'De woonst mag geen museum worden. Het moet eerder een monument zijn voor de Seefhoek.’ Het museum restaureerde het pand en reconstrueerde Panamarenko’s leefwereld tot in de kleinste details, waardoor het huis evolueerde van authentieke kunstenaarswoning naar een totaalkunstwerk en monument.
Panamarenkohuis
Het opvallende hoekhuis in de Biekorfstraat in Antwerpen is de plek waar Panamarenko meer dan dertig jaar woonde en werkte, is na zeven jaar grondige renovatie en reconstructie klaar voor het publiek. Tijdens de werkzaamheden, moesten de vele creaties (waaronder vliegende rugzakken, zeppelins, onderzeeërs en vliegende tapijten) tijdelijk wijken om na de verbouwing in het pand terug te keren.
In 2011 dient Panamarenko het verzoek in om een helikopterplatform op het huis aan te brengen. Niet om echte heli’s te verwelkomen, maar als onderdeel van de kunst. Sinds 2013 is het huis geopend voor publiek.
Moeilijk te missen
Langs de buitenkant springt het huis onmiddellijk in het oog. Het kreeg een helikopterplatform op het dak en door het kogelvrije glas van de garage zijn twee bewegende raven te zien. Panamarenko plaatste in neonlicht zijn handtekening op de gevel.
Bezoek Panamarenkohuis
Rondleidingen vinden plaats tweewekelijks op zaterdag om 13:30 -vooraf reserveren
Let op: Maximaal 8 bezoekers per rondleiding.
Panamarenkohuis
Biekorfstraat 2, Antwerpen