antwerpen-avondantwerpen-nightantwerpen-panoramaantwerpen-skylineantwerpen

De Reede: museum voor grafische kunst

Aan de Scheldekaaien in Antwerpen opent in het najaar van 2016 Museum De Reede, een nieuw museum over de grafische kunst. Museum De Reede is een privé-initiatief van de Nederlandse reder en verzamelaar Harry Rutten, die al langer een permanente locatie zocht voor zijn rondreizende collectie van tekeningen, etsen en lithografieën van voornamelijk Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops.

Het nieuwe museum komt in een gebouw aan de Ernest Van Dijckkaai pal tegenover Het Steen. Het belangrijkste onderdeel van de collectie vormt de indrukwekkende privécollectie lithografieën, gravures, tekeningen en etsen van ondernemer en reder Harry Rutten.

Antwerpen_museum-reede

Collectie
Het museum zal een honderdtal etsen tonen van de Spaanse kunstschilder Francisco Goya, naast grafisch werk van de Noorse schilder Edvard Munch (bekend van het schilderij ‘De Schreeuw’), de Belgische kunstenaar Félicien Rops en een tiental andere.kunstenaars. De collectie toont werk van kunstenaars uit zeven landen op drie continenten en overspant vijf eeuwen: van de 17e tot en met de 21e eeuw. Dat wordt gecombineerd met tijdelijke exposities van hedendaagse grafici en bruiklenen van andere (buitenlandse) musea.

“Ik wil er ook geen ‘dood’ museum van maken”, aldus Rutten. “Er komen lezingen en drie tijdelijke exposities  per jaar en studenten zullen onze stukken letterlijk en figuurlijk tegen het licht kunnen komen houden.”

Antwerpen_museum-reede

Grafische kunst
Antwerpen, als locatie van het eerste museum in de stad dat uitsluitend gewijd is aan grafiek, is bewust gekozen. Antwerpen is een hedendaags centrum van cultuur. Voorts is er sinds eeuwen in Antwerpen een traditie van prentkunst. Hiervan getuigen kunstenaars als Pieter Breugel de Oude en zijn nazaten, maar ook de drukkers Christoffel Plantijn en Jan Moretus. De prentkunst gaf de mogelijkheid om met kunst een boodschap over te brengen, al of niet met een kritische ondertoon.

Museum De Reede
Ernest van Dijckkaai 7, Antwerpen

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!