antwerpen-avondantwerpen-panoramaantwerpen-nightantwerpen-skylineantwerpen

Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum in Antwerpen is ondergebracht in de gerestaureerde historische loodsen van de legendarische rederij met de rode ster in de vlag. Hier wordt het verhaal verteld van de miljoenen Europeanen die moedig of wanhopig genoeg waren om hun oude leven achter te laten, op zoek naar een beter bestaan in Amerika of Canada, de 'Nieuwe Wereld'. Het is een van de leukste musea in Antwerpen!

Antwerpen_red-star-line-museum

Tussen 1873 en 1935 brachten de schepen van rederij Red Star Line zo’n 2,6 miljoen fortuinzoekers, zakenmensen en (rijke) reizigers vanuit heel Europa via Antwerpen naar het ‘beloofde land’ Amerika. Hun verhaal wordt verteld in de voormalige gebouwen van de rederij, op 't Eilandje vlak bij de Rijnkaai waar de schepen aanmeerden.

Overtocht
In het museum ga je mee op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. De overtocht naar Noord-Amerika begon voor veel mensen in de gebouwen van de Red Star Line in Antwerpen. Je maakt kennis met de passagiers en vergezelt hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld.

Antwerpen_red-star-line-museum

Boeiende en persoonlijke verhalen vergezellen de bezoekers van het museum tijdens de overtocht. De verhalen van mensen op zoek naar geluk en een beter bestaan. Het zijn al die verhalen samen die het verhaal van de Red Star Line vertellen. Het museum stelt de ook vraag wat deze geschiedenis vandaag betekent. Migratie en menselijke mobiliteit zijn van alle tijden, en ook nu weer heel actueel: miljoenen mensen over de hele wereld lieten en laten wat vertrouwd is achter, om elders op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst.

Magazijn
In het Magazijn kunt je je verdiepen in de thema’s die in het Red Star Line Museum aan bod komen. Je kunt er de migratiegeschiedenis van je eigen familie reconstrueren. Je kunt er ook je eigen verhaal achterlaten, over migratie in het verleden of het heden. Zo kan het museum de collectie van verhalen over migratie vroeger en nu verder uitbreiden.

Antwerpen_red-star-line-museum

Kinderen
Het Red Star Line Museum is ook de perfecte bestemming voor een gezinsuitstapje. Kinderen jonger dan 12 jaar bezoeken het museum gratis, en ook oma en opa genieten van een fikse korting op de toegangsprijs. Kinderen kunnen bij de balie een koffer krijgen, waarmee de tocht door het museum voor hen interessanter en meer interactief wordt. Ieder voorwerp in de koffer vertelt een verhaal. Volg je ogen, oren en neus door de zalen en vind de verborgen verhalen. Geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar, maar ook jongere broertjes en zusjes mogen mee op ontdekkingstocht. Er is ook een rondleiding speciaal voor gezinnen.

Antwerpen_red-star-line-museum

Uitzicht
Bij het museum hoort ook een uitkijktoren in de vorm van een scheepsschoorsteen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de havenwijk 't Eilandje en de Schelde. Tot een uur na de sluitingstijd van het museum kan je terecht in De Loods, met een gezellig café en een leuke museumshop.

Red Star Line Museum
Montevideostraat 3, Antwerpen
Openingstijden: dinsdag-zondag van 10 tot 17 uur, maandag gesloten.

(foto's Albert van den Boomen)

Antwerpen_red-star-line-museum

Antwerpen_red-star-line-museum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!