antwerpen-avondantwerpen-panoramaantwerpenantwerpen-nightantwerpen-skyline

ModeMuseum (MoMu)

Dankzij de Zes van Antwerpen en de Antwerpse Modeacademie (zoals het departement Mode van de Artesis Hogeschool Antwerpen in de volksmond heet) verwierf Antwerpen internationaal naam en faam als modemekka. Daar hoort vanzelfsprekend ook een museum bij: het ModeMuseum (MoMu).

Antwerpen_Modemuseum-momuHet ModeMuseum is gelegen aan de Nationalestraat, de winkelstraat waar liefhebbers hun hart kunnen ophalen in de prachtige showrooms van alle grote (Belgische) namen.

ModeNatie
Het ModeMuseum Provincie Antwerpen (zoals het officieel heet) is een voortzetting van het voormalige Provinciale Kostuum- en Textielmuseum in Oelegem en is sinds 2002 gevestigd in het gebouw de ModeNatie. Daar zijn ook het Flanders Fashion Institute, de Antwerpse Modeacademie en winkel-restaurant Renaissance gehuisvest.

Oud warenhuis
Het gebouw van de ModeNatie dateert uit de negentiende eeuw; oorspronkelijk was het een warenhuis voor heren- en kinderkleding. Aan het eind van de twintigste eeuw werd het door de Gentse architecte Marie-Josť van Hee verbouwd tot wat het nu is.

TIP: Elke eerste zondag van de maand is het MoMu gratis te bezoeken! In 2016 is dat op 1 mei, 5 juni, 3 juli en 7 augustus.

Antwerpen_Momu-mode-museum

Collectie
Het MoMu heeft een collectie van meer dan 25.000 items: kleding, schoenen, textiel, accessoires en kant. Kleding en accessoires vormen de kern van de collectie. De collectie is tot stand gekomen via aankopen, schenkingen van particulieren en langdurige bruiklenen. Zo waren er ruime schenkingen van onder andere Dries Van Noten en Bernhard Willhelm. In plaats van een vaste museumopstelling kiest het MoMu ervoor om twee keer per jaar een tentoonstelling te organiseren, met steeds een nieuwe keuze uit de collectie.

Het museum is dagelijks geopend (behalve op maandag) van 10.00 tot 18.00 uur. Entree Ä 8,-, met de Antwerp City Card gratis. Raadpleeg voor de tijdelijke exposities in het ModeMuseum de Agenda van Antwerpen-Nu.

ModeMuseum
Nationalestraat 28, Antwerpen

Antwerpen_momu-modemuseum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!