antwerpen-panoramaantwerpenantwerpen-skylineantwerpen-nightantwerpen-avond

De oudste drukpersen ter wereld staan in Antwerpen

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de boekdrukkunst, moet beslist eens een kijkje nemen in het Museum Plantin-Moretus en het bijbehorende Prentenkabinet in Antwerpen.  

Antwerpen_Plantin-Moretus-museum

Het museum is een voormalige drukkerij, die in de zestiende eeuw werd opgericht door Christoffel Plantijn en later werd overgenomen door zijn schoonzoon Jan I Moretus. Het is eeuwenlang een familiebedrijf geweest, tot de verkoop in 1876 aan de stad Antwerpen en de Belgische staat. Sindsdien is het open voor publiek.

Drukpersen
Te zien zijn authentieke drukpersen (waaronder de twee oudste drukpersen ter wereld), historische manuscripten, wereldbollen en atlassen. Daarnaast zijn er twee bibliotheken met een enorme boekencollectie én er is een verzameling antieke meubels, wandtapijten en kunst, zoals enkele werken van Rubens, die een vriend van de familie was.

Het meesterwerk van Plantin was een polyglotbijbel, een bijbel in vijf talen. Op elke pagina van de bijbel staan teksten in het Grieks, Latijn, Aramees, Hebreeuws en Syrisch. Plantin was de enige die een Hebreeuwse letter had. Van de bijbel zijn ongeveer 500 exemplaren gedrukt.

Antwerpen_plantin-moretus-tuin

Tuin
Al met al zijn er tientallen vertrekken in het gebouw te bezichtigen, verdeeld over de begane grond, de eerste verdieping en een tussenverdieping. Van de kamer van de proeflezers tot de oude boekwinkel, en van de archiefkamer tot de zaal van de boekillustratie. En vergeet ook zeker de binnenplaats niet, met een tuin die in 1992 werd aangelegd naar een laat-zestiende-eeuws en vroeg-zeventiende-eeuws model.

Verbouwing
In 2016 is het museum volledig vernieuwd en uitgebreid met een leeszaal en depot. Op de begane grond maak je kennis met de visionaire uitgever Christoffel Plantin. Plantin, een Fransman afkomstig uit de omgeving van Tours, vestigde zich in Antwerpen omstreeks 1550. Zijn uitgeverij groeide uit tot een multinational met filialen in Leiden en Parijs. Je leert de veelzijdige Plantin kennen als familieman, uitgever, bedrijfsleider, handelaar en drukker van topwerken.

Op de eerste verdieping ligt de focus op de uitgeverij waarmee Plantin en zijn nazaten Antwerpen op de kaart zette. Aan de hand van tien topwerken die de wereld mee vormgaven ontdek je hoe belangrijk deze Antwerpse uitgeverij geweest is voor de ontwikkeling van de mensheid.

Antwerpen_Plantin-Moretus-museum

Nieuwbouw
Kunstenaar Benoït Van Innise, ontwerper van de houten gevel van de nieuwbouw waarin de leeszaal en het museumdepot zijn gehuisvest, liet zich inspireren door de oude letterbakken, waarin vroeger drukletters bewaard werden. Tegelijkertijd refereert zijn ontwerp naar de bouwstijl van de bestaande neorenaissancegevels in de Heilige Geeststraat. Dankzij de nieuwe opstelling maak je geregeld kennis met andere stukken uit de rijke collectie van het museum. Exposities krijgen meer plaats en de faciliteiten voor groepen en scholen zijn verbeterd.

Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, Antwerpen

Antwerpen_musea-Museum-Plantin-Moretus-g.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!