antwerpen-panoramaantwerpenantwerpen-avondantwerpen-skylineantwerpen-night

Het MAS en de geschiedenis van Antwerpen

Al is het pas een paar jaar open, het Museum aan de Stroom (oftewel het MAS) heeft zichzelf en de stad Antwerpen behoorlijk op de kaart gezet. Ook al vanwege zijn bijzondere architectuur.

Antwerpen_MAS-museum

Elke verdieping van het zestig meter hoge gebouw, een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Neutelings Riedijk Architects, is negentig graden gedraaid ten opzichte van de ondergelegen verdieping. Hierdoor vormt het gebouw een soort grote spiraal en is er naarmate je hoger stijgt, steeds weer een ander uitzicht op een ander gedeelte van de stad.

Antwerpen_MAS-museum-aan-de-stroom

Stapelhuizen
Het ontwerp verwijst naar de zestiende-eeuwse stapelhuizen die kenmerkend zijn voor Antwerpen. Het gebouw staat op de plaats van het vroegere Hanzehuis, een 16de-eeuwse opslagplaats. Het MAS is meer dan een museum. Het is een optelsom van belevenissen: de museumzalen, het kijkdepot (gratis toegankelijk), de wandelboulevard, het panorama op het dak, het museumplein, de paviljoenen en de horeca (café Storm op de begane grond en restaurant 't Zilte op de 9e verdieping). Het museum is ook een open huis. Je mag er zomaar in en uitlopen, over de wandelboulevard slenteren en naar het panorama op het dak.

Antwerpen_MAS-museum

Geschiedenis
Het museum biedt een inkijkje in de geschiedenis van de stad Antwerpen, ingedeeld in vier thema’s: Machtsvertoon, Wereldstad, Wereldhaven en Leven en dood. Ook zijn er een aantal collecties van andere musea samengebracht, zoals de collectie van het voormalig Nationaal Scheepvaartmuseum en een deel van de collectie van het Vleeshuis. Naast de vaste collectie zijn er in het MAS regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen. Raadpleeg de Agenda van Antwerpen-Nu voor de wisselende exposities.

TIP: Het uitzicht vanaf het dak van het MAS! Ook na sluitingstijd van het museum zelf is de toegang tot de Wandelboulevard en het dak tot 23.30 uur nog open (en gratis!).

Museum aan de Stroom (MAS)
Hanzestedenplaats 1, Antwerpen
open: di-zo 10.00-17.00 uur, Wandelboulevard open van 9.30 tot 22.00 uur

Foto's Albert van den Boomen
Antwerpen_musea-Museum-aan-de-Stroom--g.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!