antwerpen-skylineantwerpen-avondantwerpenantwerpen-nightantwerpen-panorama

Rubenshuis: het stadspaleis van Peter Paul Rubens

Wie Rubens zegt, zegt Antwerpen. In deze stad maakte hij zijn beroemde barokke schilderijen, al woonde hij ook acht jaar in Italië, waar hij sterk beďnvloed werd door het werk van onder anderen Caravaggio.

Antwerpen_musea-rubenshuis-k.jpgPeter Paul Rubens (1577-1640) heeft de Vlaamse schilderkunst ingrijpend veranderd en al tijdens zijn leven kreeg hij internationale bekendheid. Het ging hem zelfs zó voor de wind dat hij het zich in 1610 kon veroorloven een ‘palazzo’ te laten bouwen in Antwerpen, aan de huidige Wapper. Een soort stadspaleis naar Italiaans gebruik, een woonhuis met drie ateliers, waar Rubens samen met zijn medewerkers en leerlingen – onder anderen Antoon van Dyck – schilderde voor grote opdrachtgevers als de kerk en Europese vorstenhuizen. 

Tuin
Tegenwoordig is het Rubenshuis een van de topattracties van Antwerpen. Er is een keur aan gebruiksvoorwerpen en kunst te zien, waaronder een tiental schilderijen van de meester zelf, zoals een zelfportret en het beroemde ‘Adam en Eva’. Ook te bezichtigen: de zeventiende-eeuwse renaissancetuin, met alleen planten die al in Rubens’ tijd bestonden.

Rubenshuis
Wapper 9-11, Antwerpen  Antwerpen_musea-rubenshuis-g.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!