antwerpen-skylineantwerpenantwerpen-panoramaantwerpen-avondantwerpen-night

De Brabofontein op de Grote Markt

Midden op de Grote Markt van Antwerpen staat de Brabofontein van beeldhouwer Jef Lambeaux uit 1887. Het verbeeldt de legende van Brabo en Antigoon – precies op het moment dat Brabo de afgehakte hand van de reus in de Schelde wil werpen.

Antwerpen_grote-markt-brabofontein

Dat zit zo: Brabo, een Romeinse soldaat, heeft net wraak genomen op de reus Druon Antigoon door hem zijn hand af te hakken. Daarmee heeft hij de reus hetzelfde aangedaan als wat die altijd deed bij schippers die weigerden tol te betalen om de Schelde over te mogen varen: hij hakte hun hand af, om die vervolgens in de rivier te gooien.

Antwerpen_grote-markt-brabofontein

Er worden nog wel eens kanttekeningen gemaakt bij het beeld van Jef Lambeaux: Ten eerste werpt Brabo de afgehakte hand van de reus niet in de richting van de rivier, maar juist naar de stad. De reden zou zijn dat het beeld te dicht bij het Stadhuis staat om het te kunnen draaien. Dan zou het lijken of Brabo de hand naar het Stadhuis gooit, en dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Antwerpen_grote-markt-brabofontein

En ten tweede zou de houding van Brabo, staand op zijn rechterbeen terwijl hij de hand van de reus weg wil werpen, tegennatuurlijk zijn. Maar ja, Brabo heeft toch ook net een reus verslagen...

Brabofontein
Grote Markt, Antwerpen 

Antwerpen_grote-markt-brabofontein

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!