Nello en zijn hond Patrasche, een bijzonder verhaal
De hond van Vlaanderen is een verhaal over het jongetje Nello en zijn hond Patrasche. Het verhaal over de vriendschap tussen de twee is wereldberoemd en speelt zich af in Hoboken en Antwerpen. Sinds november 2016 zijn de vriendjes te bewonderen op Handschoenmarkt.
Het verhaal A Dog of Flanders
Het verhaal van Nello en viervoeter Patrasche gaat terug naar 1872 - van de Engelse schrijfster Marie Louise de la Ramée, ook bekend als Ouida. Het toneel van deze klassieker; Antwerpen en het nabij gelegen Hoboken.
Nello is een arme weesjongen die op zekere dag vriendschap met een achtergelaten hond, Patrasche. Dagelijks bezoeken ze samen de grote Sinjorenstad om er melk te verkopen. Een bezoek aan de kathedraal staat daarbij steevast op zijn wensenlijst wanneer hij in de stad komt. Even een blik werpen op de intrigerende schilderijen van Rubens, dat zou mooi zijn. Temeer omdat zijn grootste wens is zelf ooit kunstschilder te worden.
De kerk is echter het domein van de rijken, niet voor jongens van de straat. Zonder het hele verhaal te verklappen, kun we zeggen dat de twee het niet gemakkelijk hebben. Op een zeer koude Kerstavond eindigt het leven van Nello en Patrasche in dezelfde kathedraal. Vroege kerkgangers treffen de vriendjes op Kerstochtend levenloos aan.
De wedstrijd
Begin 2016 schrijft de stad Antwerpen een wedstrijd uit. Aangezien de Engelse roman internationale faam geniet en zich grotendeels in Antwerpen afspeelt, is het tijd het duo te vereeuwigen. Daarnaast is het duo in Hoboken reeds sinds 1985 in het straatbeeld te aanschouwen, dus Antwerpen kan niet achterblijven. De stad wil het verhaal van Nello en Patrasche tastbaar maken in Antwerpen, schrijft de organisatie in een persbericht om ontwerpers warm te maken een idee in te dienen. het beeld zal worden geplaatst op de Handschoenmarkt ter vervanging van de gedenksteen voor Nello en Patrasche uit 2003.
De winnaar
Van de tien ontwerpen die ingediend worden, wordt de 35-jarige Gentse beeldende kunstenaar Batist Vermeulen als winnaar verkozen. Zijn ontwerp is een wit marmeren beeldje van 1,10 meter hoog en 1,80 meter breed, waarbij de jonge Hobokenaar en zijn trouwe viervoeter in ekaars armen liggen. De tegeltjes van de Handschoenmarkt zullen dienen als een als een dekentje dat over hen gespreid ligt. "Een prachtig verhaal dat ik met mijn beeldje iets meer bekendheid hoop te geven bij het grote publiek," zo laat hij na de bekendmaking dat hij de winnaar is weten aan het Gazet van Antwerpen.
De kunstenaar
Op zijn website omschrijft de kunstenaar zichzelf als volgt: Tist (Batist Vermeulen) is een Belgisch multidisciplinaire artiest (schilderen, beeldhouwen, illustratie) die zich niet in een vakje laat duwen. Zijn werk kenmerkt zich door het vaak figuratieve karakter en verwijzingen naar de popcultuur en massaproductie. En steeds met één doel: de toeschouwer niet onberoerd laten.