antwerpen-panoramaantwerpenantwerpen-skylineantwerpen-nightantwerpen-avond

Standbeeld van Peter Paul Rubens

Midden op de Groenplaats, een van de bekendste pleinen van Antwerpen, staat een opvallend standbeeld. Het is Peter Paul Rubens, de bekendste schilder van Antwerpen.

Antwerpen_rubens-groenplaats

Peter Paul Rubens (1577-1640) was al tijdens zijn leven internationaal bekend vanwege zijn barokke schilderijen. Hij werd geboren in Duitsland, waar zijn Belgische ouders naartoe waren verhuisd, maar groeide op in Antwerpen. In die stad liet hij in 1610 een ‘palazzo’ bouwen. Dit stadspaleis, waar Rubens woonde en werkte, staat aan de huidige Wapper en is tegenwoordig een museum, het Rubenshuis. Het bronzen standbeeld van Peter Paul Rubens op de Groenplaats is gemaakt door de Antwerpse beeldhouwer Willem Geefs (1805-1883) en werd in 1843 geplaatst. Het standbeeld staat op talloze foto's met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal op de achtergrond.

Antwerpen_rubens-groenplaats-kathedraal

Meer beelden in Antwerpen
In de stad zijn nog meer beelden van Vlaamse kunstenaars te vinden. Het eveneens bronzen beeld van de schrijver Hendrik Conscience bijvoorbeeld, op het Hendrik Conscienceplein. En het natuurstenen beeld van de schilder Antoon Van Dyck, dat aan het begin van de winkelstraat de Meir geplaatst is, op het punt waar de Meir, de Leysstraat en de Jezusstraat samenkomen.

Antwerpen_kathedraal-rubens

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!