Fresco's, Rubens en Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen
Na een bouwperiode van bijna honderdzeventig jaar werd de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen in 1521 voltooid. Met een toren van 123 meter is het majestueuze gotische bouwwerk in Antwerpen de hoogste kerk in de Benelux. Tussen 1965 en 2015 is het volledige interieur van de kathedraal gerestaureerd. Daardoor kunnen bezoekers genieten van een prachtige kerk in zeer goede staat.
Net als veel kerken in Nederland is de Antwerpse kathedraal ten prooi gevallen aan de Beeldenstorm (1566), maar gelukkig is het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen in de Mariakapel gespaard gebleven. Of stond het ten tijde van de verwoestende invallen in de kerk misschien nog niet op zijn huidige plaats?
Naast het genadebeeld is er nog veel meer te bewonderen aan het interieur. Wat te denken van de oude fresco’s, de Ark van het Verbond in late rococostijl, het beroemde Schyvenorgel, de prachtige preekstoel met vogels en vlinders, de biechtstoelen en, last but not least, de vier meesterwerken van Pieter Paul Rubens (de Kruisoprichting, de Kruisafneming, de Tenhemelopneming van Maria en de Verrijzenis van Christus)?
Ga bij het binnenkomen van de kathedraal even op een stoel of bank achteraan in de kathedraal zitten en ervaar de grootsheid van het godshuis. Gigantische pijlers die het kruisribgewelf dragen, de grote glas-in-loodramen en de schitterende kunstwerken. In verband met de eeuwenoude schilderijen in de kathedraal mag je geen flits gebruiken wanneer je foto's maakt.
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Handschoenmarkt, Antwerpen