antwerpenantwerpen-avondantwerpen-nightantwerpen-skylineantwerpen-panorama

Het Steen

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen. Een burcht, gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw, waar oorspronkelijk onder meer een rechtbank en een kerk gevestigd waren.

Antwerpen_steen-museum

Het Steen ligt aan de Schelde op de plaats waar in de 9de eeuw een eerste nederzetting met aarden omwalling verscheen. Rond de eeuwwisseling tussen de 12de en 13de eeuw bouwde men hier een stenen burchtmuur en het Steen, een van de drie poortgebouwen van de burcht. Het Steen werd grondig verbouwd onder Karel V, in het begin van de 16de eeuw.

Tot 1823 werd het Steen gebruikt als gevangenis en als tehuis voor invalide soldaten. Nadat het Steen kort dienst had gedaan als woning, houtzagerij en visopslagplaats, opende het in 1862 zijn deuren als museum. Eerst als Museum van Oudheden en van 1952 tot 2008 als Nationaal Scheepvaartmuseum. Nu de collectie van het Scheepvaartmuseum is verhuisd is naar het Museum aan de Stroom (MAS) hebben HETPALEIS en de stad Antwerpen dit legendarische gebouw heropend als vragenhuis voor kleine en grote bezoekers vanaf 6 jaar.

Antwerpen_steen

Lange Wapper
Er zijn allerlei verhalen verbonden aan het Steen. Bijvoorbeeld dat de reuzen Druoon Antigoon en Lange Wapper er huisden. Het standbeeld van Lange Wapper, ontworpen door de Antwerpse beeldhouwer Albert Poels, bij de ingang van het Steen verwijst daarnaar.

Antwerpen_steen-lange-wapper

Als je het Steen bezoekt, let dan op het beeldje boven de toegangsboog. Het stelt de vruchtbaarheidsgod Semini voor, maar dan zonder bijbehorende fallus. Die werd er, zo gaat het verhaal, in opdracht van de jezuÔeten namelijk afgehakt!

Het Steen
Steenplein, Antwerpen†

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!