antwerpen-nightantwerpen-avondantwerpenantwerpen-panoramaantwerpen-skyline

De 'spoorwegkathedraal' van Antwerpen

Het Centraal Station van Antwerpen is misschien wel het mooiste treinstation van Europa. Het werd eind negentiende, begin twintigste eeuw gebouwd en bestaat uit twee delen, die door een monumentale trap verbonden zijn: een stalen spoorhal, ontworpen door ingenieur Clement Van Bogaert, en een stenen ‘inkomhal’, van de hand van architect Louis Delacenserie.

Antwerpen_monumenten-centraal_station_k.jpgOpvallend aan de inkomhal, waar zich ook de loketten bevinden, zijn de eclectische stijl, met klassieke en neobarokke elementen, én de vele symbolische verwijzingen in de reliëfs. Zo staat de korenschoof voor landbouw en het anker voor scheepvaart en haven. (Tip: kijk ook even omhoog naar de bijzondere lichtkoepel geïnspireerd op het Pantheon in Rome.)

Verbouwing
Begin deze eeuw hebben de Antwerpenaren het aangedurfd om hun ‘spoorwegkathedraal’, zoals ze het station ook wel noemen, ingrijpend te moderniseren: van kopstation tot doorgangsstation, waar de internationale treinen – na een korte stop – zó doorheen suizen. De perrons liggen verspreid over drie verdiepingen; het hoogteverschil tussen het dak en de bodem bedraagt ongeveer zeventig meter. Al met al heeft de verbouwing lang geduurd, maar het resultaat is ernaar. De combinatie van oud en nieuw is goed geslaagd, sterker: de grandeur van het station is alleen maar toegenomen!

Centraal Station
Koningin Astridplein, Antwerpen Antwerpen_monumenten-centraal_station_g.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!