antwerpen-nightantwerpen-skylineantwerpenantwerpen-panoramaantwerpen-avond

De bekendste markt van Antwerpen

De Vogelenmarkt in Antwerpen (nee, niet ‘Vogeltjesmarkt’, zoals we in Nederland vaak zeggen..) is de bekendste en daarmee ook de drukste en meest toeristische markt van Antwerpen.

Antwerpen_markten-Vogelenmarkt-k.jpgZijn naam dankt de markt – die elke zondagochtend plaatsvindt op het Theaterplein in Antwerpen – aan het pluimvee dat hier vroeger verkocht werd. De Vogelenmarkt is ontstaan in de 16e eeuw op de Meir en was een markt waar men pluimvee, kleinvee en wildbraad kocht. In 1912 is de markt verplaatst naar de Oude Vaartplaats, waar de markt verder uitgebreid werd met de handel in kleding, schoenen, voedsel en antiek.

In de loop van de jaren is de markt groter gegroeid en uitgebreid tot omliggende pleinen en straten, zoals het Theaterplein. Nog altijd zijn er (zang)vogels en pluimvee te koop, maar dat is teruggedrongen tot nog slechts een klein deel van de markt. Tegenwoordig kun je voor allerlei spullen op de Vogelenmarkt terecht. Van huishoudelijke artikelen tot kleding.

Exotische markt
Op zaterdag is er op hetzelfde Theaterplein ook een markt, met vooral veel etenswaren, waaronder Turkse en Marokkaanse specialiteiten (vandaar dat de markt de ‘Exotische markt’ wordt genoemd).

Vogelenmarkt
Theaterplein, Antwerpen

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
13-10-2022

Buelens | van hoe laat af is deze markt