antwerpen-skylineantwerpen-avondantwerpenantwerpen-nightantwerpen-panorama

Frites Atelier van Sergio Herman

Antwerpen is de eerste Belgische stad met een vestiging van het Frites Atelier van topkok Sergio Herman. In Nederland zijn er ook vestigingen in Utrecht, Arnhem en Den Haag. In Amsterdam opent binnenkort de 'flagshipstore' van Frites Atelier Amsterdam. Sterrenkok Herman wil met Frites Atelier een keten van luxe frietzaken opzetten om écht goede en lekkere friet voor iedereen toegankelijk te maken. In Antwerpen ligt het Frites Atelier in de Korte Gasthuisstraat.

Antwerpen_frites-atelier-sergio-herman

Sergio Herman is altijd een groot liefhebber van frites geweest. De voormalige chefkok van driesterrenrestaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis reed in die tijd al regelmatig naar België om er een frietje te eten.

Herman experimenteerde anderhalf jaar met de receptuur voor de frites. Hij proefde honderden aardappelen en probeerde alle bakmethodes en sauzen uit. De frites is van diverse Zeeuwse aardappelrassen. De herkomst van de aardappel kan per jaar kan verschillen. 'De ene oogst is de andere niet. We bekijken continu waar de beste aardappel vandaan moet komen', aldus Sergio Herman.

Antwerpen_frites-atelier-sergio-herman

'Iets simpels als het ontwikkelen van echt lekkere frites is moeilijker dan ik ooit had kunnen denken. Bovendien willen we het ook nog op de juiste manier presenteren. Eten en beleving zijn voor mij in al mijn restaurants altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het eten van frites is misschien een guilty pleasure, maar waarom zou dat niet in een toffe omgeving kunnen.'

De frites worden in de centrale productiekeuken gesneden. Voor- en afbakken gebeurt op locatie, in 100% plantaardige en pure olie. De frites worden driedubbel gebakken en gezouten met zeekraalzout. Dat geeft net even een wat meer ziltige smaak dan het zout dat wij kennen. De frietjes zijn mooi droog krokant gebakken en toch lekker zacht van binnen.

Antwerpen_Frites_Atelier_sergio-herman

Saus
Mayonaise, curry en satésaus vind je niet op de kaart. Gasten kunnen kiezen uit vijf sauzen van de hand van Sergio Herman. Deze wisselen regelmatig. De eerste zijn: basilicum, peper, truffel, béarnaise en classic Belgische mayonaise. De sausen zijn vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Je mag de sauzen zelf ‘tappen’ over je frietjes uit de handgemaakte sauspotten.

Ook staan er groentegerechten op het menu met groentes van het seizoen van de Zeeuwse, biologische boerderij Welgelegen. Vooralsnog komen er geen snacks zoals kroketten op het menu. Wellicht dat er in de toekomst een uitzondering wordt gemaakt voor garnalenkroketten.

Antwerpen_Frites-Atelier-Antwerpen

Prijs
De prijs voor een frietje van 250 gram bij Frites Atelier varieert van 3,50 tot 6 euro, afhankelijk van de gekozen saus en topping. Op zijn Vlaams dan wel Limburgs met stoofvlees is ook mogelijk. De groentegerechten kosten tussen vijf en zeven euro. De frites worden niet geserveerd in de klassieke frietzak, maar in een luxe kartonnen bakje. In het filiaal in Den Haag dienen de frites staand te worden genoten, bij andere fililalen zijn wel zitjes.

Interieur
Het interieur van de frietzaken van Sergio Herman is ook bijzonder. De in zwart uitgeslagen bronzen fornuizen van Fredrik Molenschot, de handgemaakte sauspotten en de door Studio Piet Boon ontworpen brasserie-achtige inrichting. Dit alles samen met de gouden letters op de zwarte luifel, de chique vloer en de marmeren balie verraden de klant dat ze hier niet van doen hebben met een doorsnee zak friet van pakweg de Febo... De medewerkers dragen kleding van Robine Lempers van Fashion for Companies. Kamagurka tekent de cartoons voor op de servetten.

Antwerpen_frites-atelier

Toppers
Toppers op het menu van Frites Atelier zijn Sergio's Premium (frites met romeinse sla, jonge scheuten, ceasar-mayonaise, Parmezaanse kaas, kippenhuid-chips en citroenrasp) en friet met Vlaamse stoverij (in Belgisch bruin bier gestoofd rundvlees, gerserveerd met tuinkers en ingelegd mosterdzaad).

Antwerpen_frites_atelier_friet

Sergio Herman
Topkok Sergio Herman kookte vijfentwintig jaar lang in familierestaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis. Sergio was sinds 2005 in het bezit van maar liefst drie Michelinsterren en hij stond acht jaar in de Top 50 van The World's 50 Best Restaurants. Ondanks dit succes besloot hij in december 2013 de deuren van Oud Sluis te sluiten om zich toe te gaan leggen op nieuwe projecten. In Antwerpen runt hij restaurant The Jane (twee sterren). En in Cadzand de restaurants Pure C (één Michelinster) en AIRrepublic.

Frites Atelier Antwerpen
Korte Gasthuisstraat 32, Antwerpen
Elke dag geopend van 11.00 tot 21.00 uur. Van do. t/m zondag tot 22.00 uur.

Foto's: Frites Atelier

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!