antwerpenantwerpen-panoramaantwerpen-skylineantwerpen-nightantwerpen-avond

Willem en mijn wellust

In Willem en mijn wellust voert Jeroen Olyslaegers ons weer terug naar Antwerpen en slaat hij in deze spectaculaire novelle zwierig de brug tussen de zestiende en de negentiende eeuw.  

Antwerpen_Boeken_Willem_en_mijn_wellust_Jeroen_OlyslaegersAntwerpen, 1885. Hippolyte van Damme ontvreemdt oude brieven van een antiquaar. Het blijken smeekbrieven te zijn van Willem Silvius, een gevangene en voormalig drukker ten tijde van de Beeldenstorm, en ze zijn gericht aan zijn vrouw. Als feuilletonschrijver, steeds op zoek naar sensationeel leesvoer, denkt Hippolyte goud in handen te hebben.

Maar dat pakt anders uit. Het ‘goud’ blijkt uiteindelijk slijk, en de gevolgen van zijn kleine misdaad bepalen en besmeuren al snel de rest van zijn leven. De bekentenis van de diefstal aan zijn minnares Amandine en zijn zwijgen erover tegen zijn vrouw Catharina hebben een verwoestende invloed op zijn leven.

In Willem en mijn wellust sleurt Olyslaegers de lezer mee in dit tragikomische leven, getekend door boekengekte, diefstal en wellust, en vertelt ons tegelijk iets over wat mannen menen te weten over vrouwen.

Het Antwerpen van de zestiende eeuw was ook het decor van zijn vorige romans Wildevrouw en Wil.

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen.

Willem en mijn wellust
Jeroen Olyslaegers
De Bezige Bij, 2022
ISBN 9789403180618
€18,99 (hardcover)
€ 9,99 (ebook)

Bestel Willem en mijn wellust bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!