antwerpen-panoramaantwerpen-skylineantwerpen-avondantwerpenantwerpen-night

Mazzel tov

Mazzel tov mijn leven als werkstudente bij een Orthodox-joodse familie van Margot Vanderstraeten geeft een uniek inkijkje in de gesloten joods-orthodoxe wereld in Antwerpen.

Antwerpen_Boeken_Mazzel_tov_Margot_VanderstraetenZes jaar lang begeleidt Margot Vanderstraeten de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld van dit Antwerpse gezin. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig.

De joodse familie raakt bekneld tussen traditie en het moderne leven. Dat de werkstudente bijvoorbeeld ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend wekt achterdocht. Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping.

Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York bezoeken. Mazzel tov is een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een nietjoodse jonge vrouw. Mazzel tov biedt een uniek inkijkje in de onbekende wereld van de ander, die vlakbij woont.

Mazzel tov
Margot Vanderstraeten
Atlas Contact, Uitgeverij, 2018
ISBN 9789045033853
€ 19,99 (paperback)
€   9,99 (ebook)

Bestel Mazzel tov bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!