antwerpenantwerpen-skylineantwerpen-avondantwerpen-nightantwerpen-panorama

Soep van Boom

In 1897 wordt Lie Van Huyck door haar ouders naar Antwerpen gestuurd om als huishoudster aan de slag te gaan bij een rijk gezin. Ze is net twaalf geworden. Om de heimwee de kop in te drukken werkt ze zo hard dat ze behalve een eeltlaag ook een ijzersterke wil ontwikkelt.

Antwerpen_Boeken_Soep_Van_Boom_Wendy_Van_BoomIn 1908 wordt ze verliefd op Jef van Boom. Ze huwen en beginnen hun eigen beenhouwerij in de Lange Van Bloerstraat. Tijdens WO I kan Lie niet langer passief toekijken hoe haar hele buurt honger lijdt. Ze zet haar trots opzij en trekt met rammelende maag en vier kinderen, zwanger van het vijfde, naar het Antwerpse stadsbestuur. Met de 250 frank die ze krijgt, koopt ze een soeppot en schenkels. Op het etalageraam schrijft ze: "Morgen bouillon aan twintig centiem de liter". 

Als ze enkele maanden later weer op het stadhuis staat om het geld terug te betalen, laat dit zo'n diepe indruk na - het was immers een schenking, geen lening - dat ze voortaan mag leveren aan scholen. Soep Van Boom is een feit.

In de decennia die volgen groeit Soep Van Boom niet alleen uit tot een waar soepimperium dat in de wijde omtrek soep verkoopt, maar zetten Lie, 'moemoe', en haar flamboyante kroost geregeld ook de buurt (2060) op stelten. Met hun tombola's, bierzolder en fanatieke deelname aan de wedstrijd voor 'de vette os' brengen ze leven in de wijk.

Toch treft het noodlot de familie meerdere malen. Maar het is altijd moemoe die zich staande houdt en met taaie volharding en een enorme wilskracht het onmogelijke weet te bereiken.
Het boek is rijkelijk voorzien van foto's uit het familiearchief van Van Boom.

Wendy Van Boom (achterkleindochter van 'moemoe') is geboren in 1975 te Deurne, Antwerpen. Ze zit in het derde jaar van de opleiding Literaire Creatie, dit is haar eerste roman.

Soep Van Boom - Een Antwerpse legende
Wendy Van Boom
Uitgeverij C. de Vries-Brouwers, 2017
ISBN 9789059275249 
€25,90

Bestel Soep van Boom bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!