antwerpen-panoramaantwerpenantwerpen-nightantwerpen-avondantwerpen-skyline

Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten

'Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten' is de getuigenis over de 33 maanden waarin Tobias Schiff, een Jood uit Antwerpen, als tiener een helletocht onderging langs acht verschillende werk- en concentratiekampen, met haltes in onder andere Auschwitz, en Bergen-Belsen. 'Het boek is actueler dan ooit' zeggen zijn dochters Anny en Isabelle Schiff in de Humo.

Antwerpen_Boeken_Tobias_Schiff_ Terug_op_de_plaats_die_ik_nooit_heb_verlatenNu is het opnieuw uitgegeven met een voorwoord van Arnon Grunberg. 'Grote literatuur.' En: 'Een literaire ontdekking.' Arnon Grunberg spaart in zijn voorwoord van het boek de lof niet. Hij plaatst schrijver Tobias Schiff, Toschek voor  vrienden, zelfs in het rijtje van onder andere Primo Levi en Nobelprijswinnaar Imre Kertész.

Grunberg is niet de enige die onder de indruk is van dit boek. Precies twintig jaar geleden verscheen de eerste editie en toen al gooide het hoge ogen. Een tijdlang was het verplichte literatuur op de middelbare scholen in Vlaanderen en Tobias Schiff kreeg de prestigieuze prijs van de Vlaamse Gemeenschap.

In Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten vertelt Schiff, in korte, ritmische zinnen die lezen als verzen, over zijn lange tocht langs de concentratiekampen van Hitler. Hij overleefde dankzij zijn jeugd, zijn schalkse humor, zijn slimme kneepjes, zijn branie, zijn moed en een flinke dosis geluk. Maar ook omdat hij zelfs in het zwartste donker een klein lichtje zag branden. Dit op algemene vraag heruitgegeven boek is daarvan de ontroerende getuigenis.

Tobias Schiff (1925-1999) was lange tijd diamantair in Antwerpen en had daarna een fotowinkel in Brussel. Hij reisde door het land om in scholen spreekbeurten te houden en kreeg daarvoor de prestigieuze prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Luckas Vander Taelen maakte van hem een portret in de televisiereeks De laatste getuigen.

Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten
Tobias Schiff
Uitgeverij Epo, 2017
ISBN 9789462671041
€19,90

Bestel Terug op de plaats ik nooit heb verlaten bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!