antwerpen-nightantwerpen-panoramaantwerpen-skylineantwerpenantwerpen-avond

Het dwaallicht

Hij is geboren en getogen in Antwerpen: de beroemde schrijver Willem Elsschot (1882-1960), het pseudoniem van Alfons De Ridder.

Antwerpen_boeken-dwaallicht-elsschotWillem Elsschot, vooral bekend van zijn romans Kaas en Lijmen/Het been, woonde lange tijd in Antwerpen, maar ook in andere steden. In Parijs bijvoorbeeld, waar hij in een familiepension zat. Het vormde de bron voor zijn roman Villa des Roses uit 1913, waarin hij de wederwaardigheden van de bewoners van pension Villa des Roses beschrijft.

Het dwaallicht
In de novelle Het dwaallicht komt Elsschots geboortestad Antwerpen regelmatig aan bod, met adressen en al. Zoals de Kloosterstraat nummer 15. Dat adres staat op het briefje dat hoofdpersoon Frans Laarmans door drie zeelieden in zijn handen krijgt gedrukt. Samen met hen gaat Laarmans op een nachtelijke zoektocht door Antwerpen, op zoek naar ene Maria Van Dam...

N.B.: Elsschots Het dwaallicht is in 2008 door de Nederlandse tekenaar Dick Matena tot strip bewerkt. Ook is Het dwaallicht als luisterboek verkrijgbaar, voorgelezen door Job Cohen.

Het dwaallicht (een beeldroman van Dick Matena)
Willem Elsschot / Dick Matena
Uitgeverij Athenaeum
ISBN 9789025364007
€ 15,00

Het dwaallicht (luisterboek)
Willem Elsschot
Uitgeverij Rubinstein
ISBN 9789047613763
€ 12,95  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!