antwerpenantwerpen-panoramaantwerpen-nightantwerpen-skylineantwerpen-avond

Scheldestad, Koekenstad en andere bijnamen voor Antwerpen

Antwerpen heeft een heleboel bijnamen, die allemaal even toepasselijk zijn: Scheldestad, Koekenstad, Sinjorenstad, Diamantstad, ’t Stad... Waar komen die namen eigenlijk vandaan?

Antwerpen_geschiedenis-bijnamen.jpgScheldestad
Een bijnaam die voor zich spreekt: Antwerpen ligt immers aan de Schelde. Bovendien is de haven – en daarmee dus ook de Schelde – heel belangrijk voor de stad: de haven van Antwerpen is de grootste zeehaven in België en na Rotterdam de tweede haven in Europa.

Koekenstad
Omdat er vroeger wel twintig koekjesfabrieken in Antwerpen stonden, waaronder De Beukelaer, Biscuits Parein en Biscuits Phoenix! En nog steeds gaan er veel koekjes in Antwerpen rond: denk maar aan de Antwerpse handjes, dé specialiteit van de stad.

Sinjorenstad
Genoemd naar de sinjoren, een benaming voor rasechte Antwerpenaren. En dat ben je pas als ook je ouders en voorouders in Antwerpen geboren zijn. De naam ‘sinjoor’ stamt uit de tijd van de Spaanse Inquisitie en is afgeleid van het Spaanse señor (‘heer’).

Diamantstad
Omdat Antwerpen al vijf eeuwen lang een levendige diamantindustrie kent, geconcentreerd in de Diamantbuurt bij het Centraal Station.

’t Stad
Waaróm is niet bekend, maar dát Antwerpen ‘’t Stad’ genoemd wordt, zul je gauw genoeg merken als je door de... pardon: ’t Stad loopt.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!