antwerpen-panoramaantwerpen-skylineantwerpen-nightantwerpen-avondantwerpen

De Spaanse Furie in Antwerpen

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, om precies te zijn op 4 november 1576, werd de stad Antwerpen geplunderd en vervolgens in brand gestoken door Spaanse troepen. Een gebeurtenis die bekendstaat als ‘de Spaanse Furie’.

Antwerpen_geschiedenis-spaanse_fury.jpgIn het Stadhuis van Antwerpen, op de Grote Markt, hangt een gedenksteen om deze gebeurtenis én de doden die tijdens de plundering zijn gevallen, te herinneren. De steen werd driehonderd jaar na dato, op 4 november 1876, geplaatst.

De tekst op de gedenksteen luidt:
‘Den IVn november MDLXXVI, onder de regering van Filips II, overrompelde de Spaansche bezetting van het kasteel, bijgestaan door andere krijgsbenden in Spaanschen dienst en door eenige landverraders, zonder de minste uitdaging van wege de bevolking, de stad Antwerpen, leverde haar, na eenen heldhaftigen wederstand der burgerij, gedurende verscheidene dagen over aan plundering en moord, verbrandde het stadhuis, benevens het voornaamste gedeelte der stad, en bracht meer dan 10.000 inwoners om het leven [...]. Het volk, en daarna de geschiedenis, noemden deze gruweldaad: de Spaansche Furie.’

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!