antwerpenantwerpen-skylineantwerpen-nightantwerpen-panoramaantwerpen-avond

Expositie Monsanto

Locatie: FotoMuseum, Antwerpen

In het FotoMuseum in Antwerpen loopt vanaf 8 maart de tentoonstelling 'Monsanto, a photographic Investigation' van de Franse fotograaf Matthieu Asselin. De tentoonstelling klaagt de dominantie aan van Monsanto in de landbouw en de ecologische gevolgen daarvan.

Monsanto is een van de bekendste, en vooral beruchtste, multinationals ter wereld. Het bedrijf zorgt al jaren voor controverse. De naam van het bedrijf roept meteen associaties op: zaden, ggo's, glyfosaat (Roundup!) en rechtszaken. Vandaag is het biotechnologiebedrijf vooral bekend als marktleider van genetisch gemanipuleerde zaden en de veelbesproken onkruidverdelger Roundup.

Antwerpen_monsanto-expositie

Mathieu Asselin (Frankrijk, 1973) onderzoekt al meer dan vijf jaar de gevolgen van Monsanto's activiteiten op bevolking en landschap. Hij fotografeert dumpsites in de Verenigde Staten, portretteert Vietnamese en Amerikaanse slachtoffers van het ontbladeringsmiddel Agent Orange en brengt lobbypraktijken aan het licht. Aan de hand van foto's, advertenties, nieuwsberichten en vele andere bronnen schept Asselin een genuanceerd en helder beeld van de geschiedenis van het bedrijf, in de hoop een idee te krijgen van wat we in de toekomst nog mogen verwachten.

Antwerpen_monsanto

In 2017 werd de overname van Monsanto door het Duitse chemiebedrijf Bayer aangekondigd. Tot op heden heeft de Europese Commissie deze overname nog niet goedgekeurd. Milieuorganisaties, wetenschappers en mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de verregaande gevolgen van deze monsterfusie voor de landbouw in de wereld, want “wie het voedsel controleert, controleert de mensen” (Henry Kissinger).

Monsanto: A Photographic Investigation
FotoMuseum Antwerpen
8 maart - 10 juni 2018