antwerpen-nightantwerpen-panoramaantwerpen-avondantwerpenantwerpen-skyline

Hugo Claus - Achter vele maskers

Locatie: Letterenhuis, Antwerpen

Hugo Claus, een van de grootste Vlaamse schrijvers aller tijden, stierf op 19 maart 2008. Tien jaar na zijn overlijden herdenkt het Letterenhuis in Antwerpen, dat het Clausarchief bewaart en langdurige bruiklenen van de auteur in het bezit heeft, deze literaire duizendpoot met de tentoonstelling 'Hugo Claus. Achter vele maskers'. Het is een expositie over leven en werk van de auteur, beeldend kunstenaar en regisseur Claus.

Uitgangspunt is het mistgordijn dat Claus graag optrok rond zijn persoon om de realiteit naar eigen inzicht vorm te geven. Dankzij de vaak weelderig geïllustreerde manuscripten, zal de bezoeker een glimp opvangen van de man achter het masker, zo zegt Het Letterenhuis. Regisseur en actrice Hilde Van Mieghem, die acteerde in de verfilming van 'Vrijdag', is de eigenzinnige curator van de tentoonstelling in Antwerpen.

Antwerpen_hugo-claus-letterenhuis

Hugo Claus - auteur van 16 romans, 46 dichtbundels, 48 toneelstukken en bewerkingen en 7 verhalenbundels, waaronder De Oostakkerse gedichten, Omtrent Deedee, De Metsiers, De zwarte keizer, Vrijdag, Het jaar van de kreeft, De geruchten, Het verlangen, De verwondering, De verlossing, Het verdriet van België, De sporen, Belladonna en Wreed geluk.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is onderverdeeld in vier hoofdstukken. Eerst zijn er de jeugdjaren (1929-1949), met o.a. de laat-puberale gedichten van toen nog Hugo C. van Astene, waarin Hugo Claus zoekt naar zijn identiteit en zijn thema's. Dan volgen 'de jaren van verwondering' (1949-1969) met zijn eerste vrouw Elly Overzier en waar hij als schrijver ten volle in bloei komt. Het derde deel (1969-1980) gaat over de verwerking van twee minder gelukkige liefdes, om het vierde deel (1980-2008) in te zetten met zijn magnum opus ‘Het verdriet van België'.

Antwerpen_hugo-claus-expositie

De verschillende fases van het schrijfproces worden getoond, met volledige manuscripten van De Verwondering, De Oostakkerse gedichten en Schola Nostra. Realiteit en fictie zullen met elkaar worden geconfronteerd via dagboekaantekeningen en met scènes uit onder meer Het Jaar van de Kreeft. Hoofdthema's van de tentoonstelling zijn Oorlog & Liefde. De Tweede Wereldoorlog doordrenkt immers het oeuvre van Claus, en niet enkel zijn mangum opus Het verdriet van België. Daarnaast is er de grote invloed van vrouwen en liefde op het werk van Claus.

Een caleidoscoop van foto's laat de publieke figuur en de privépersoon zien, uitvergrote tekstfragmenten tonen de taalkunstenaar. En ook in Claus' films, toneelstukken en verfilmde scenario's staat de rijke taal centraal. Uiteraard komt de schrijver ook zelf aan het woord in een selectie uit de vele videofragmenten. Het sluitstuk van de tentoonstelling is een bibliotheek met tientallen boeken en vertaalde titels van Claus als bewijs van zijn grootsheid. In die bibliotheek bevindt zich een nooit eerder vertoond schetsboekje waarin Claus naar het einde van zijn leven toe 160 nieuwe tekeningen maakte.

Hugo Claus. Achter vele maskers
Letterenhuis, Antwerpen
17 maart - 1 juli 2018