antwerpen-skylineantwerpen-avondantwerpen-nightantwerpen-panoramaantwerpen

Start Ronde van Vlaanderen

Locatie: Het Steen, Antwerpen

Wielerliefhebbers kunnen zondagochtend 4 april de belangrijkste vedetten van de wielersport, als Peter Sagan, Greg van Aevermaet en Philippe Gilbert, bewonderen in Antwerpen tijdens de start van 104e editie van de Ronde van Vlaanderen. Vanaf 2017 start de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen, en dat voor een periode van minstens 5 jaar. Het startschot voor deze beroemde wielerklassieker wordt zondag 1 april om 10.30 uur gegeven aan Het Steen.

LET OP: In verband met de maatregelen rond het coronavirus is er geen publiek togestaan bij de start en op het parcours van de Ronde van Vlaanderen.

Antwerpen_ronde-van-vlaanderen

Antwerpen in de ban van de koers
Tijdens het weekend van 7 april zal Antwerpen helemaal in de ban zijn van de koers. Het feest begint al op zaterdag 6 april, want dan testen ruim 7.000 wielerliefhebbers hun benen op bijna hetzelfde parcours als de profs. Op zondag 7 april eindigt het feest niet wanneer de renners gestart zijn. De hele dag kan je terecht in het officiële Ronde van Vlaanderen-fandorp op de Groenplaats met tal van activiteiten, animatie en een groot scherm om de koers te volgen van begin tot eind.

Vlaanderens Mooiste
De Ronde van Vlaanderen, ook wel Vlaanderens mooiste genoemd, is een van de belangrijkste eendaagse internationale wielerwedstrijden van de UCI. De Ronde is een rasechte klassieker met een rijke geschiedenis en werd voor de eerste keer georganiseerd in 1913. Bekende ex-winnaars zijn Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Jan Raas, Hennie Kuiper, Johan Museeuw, Tom Boonen, Fabian Cancellara en Peter Sagan. Adrie van der Poel was in 1986 de laatste Nederlandse winnaar.

Antwerpen_ronde-vlaanderen

Startplaats
Het zwaartepunt van de wedstrijd ligt in de Vlaamse Ardennen met Oudenaarde als aankomstplaats. De startlocatie veranderde al meermaals. Van 1913 tot 1976 vertrok de Ronde in Gent. Daarna verhuisde de start van 1977 tot 1997 naar het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas. Sinds 1998 lag de start in Brugge. Vanaf 2017 zal de Ronde van Vlaanderen voor een periode van 5 jaar starten in Antwerpen, de eerste stad buiten de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Na de officieuze start aan het Steen rijdt het peloton door de Waaslandtunnel naar Linkeroever. Ter hoogte van Burcht wordt de koers officieel op gang geschoten.