antwerpen-skylineantwerpen-avondantwerpen-panoramaantwerpenantwerpen-night

Antwerpen la carte

Locatie: Museum aan de Stroom, Antwerpen

Voedsel en de stad, daarover gaat de tentoonstelling Antwerpen la carte, die te zien is in het Museum aan de Stroom in Antwerpen. De tetoonstelling serveert de geschiedenis van de stad Antwerpen door een culinaire bril. Niet de politieke gebeurtenissen, economische theorien of artistieke stromingen staan hier centraal. Wel de letterlijk levensnoodzakelijke uitdaging hoe steden door de eeuwen heen de steeds groeiende groep stedelingen voeden.

Er is geen landbouw, geen veeteelt. En toch worden in Antwerpen alleen al dagelijks meer dan 1,5 miljoen ontbijten, middagmalen en avondmalen klaargemaakt. Waar komt dat eten vandaan? Hoe komt het terecht op ons bord? En waar blijven we met al het afval: de verpakkingsresten, maar ook de voedseloverschotten en zelfs onze eigen uitwerpselen?

Antwerpen_alc.jpg

Volg het spoor van voedsel in de stad en ontdek hoe eten ook de kaart van Antwerpen bepaalt. Flaneer langs markten en supermarkten, kijk binnen in herbergen, cafs en restaurants, laat je verrassen door geur- en kunstinstallaties. Lik je vingers af bij zestiende eeuwse recepten in een eigentijds jasje. Gluur binnen in oude keukens vol zeldzaam keukengerei. En ontdek aan de hand van meesterwerken van Antwerpens grootste schilders en hedendaagse fotografie hoe voedsel al eeuwen het straatbeeld bepaalt. Een expositie die al je zintuigen prikkelt!